Politiek en voetbal


Vandaag hebben zowel de PVDA en TON haar partij programma gepresenteerd. Zoals je van Rita kon verwachten heeft Rita weer onconventionele ideetjes. Een daarvan betreft het introduceren van een vlaktaks. Daarnaast vindt ze 3 publieke omroepen te veel van het goede. Overigens wil ze wel de hypotheekrente aftrek intact houden. Een maatregel die het altijd goed doet bij het grote publiek. Wat mij opvalt is dat veel partijen toch niet durven te tornen aan de hypotheekrente aftrek. Ook Nout Wellink acht het nu niet verstandig om de hypotheekrente aftrek af te schaffen gezien de huidige economische omstandigheden. De woningmarkt is net een beetje aan het herstellen en dit is dan nu ook niet het geschikte moment. Helaas heeft de regering na gelaten het meest geschikte moment te gebruiken (voor 2002) om de hypotheekrente aftrek aan te pakken. Nu zit men met de gebakken peren.

Ten aanzien van de hypotheekrente aftrek (hra) worden er verschillende initiatieven aangedragen. Een daarvan betreft het verplaatsen van de eigen woning en de eigen woning schuld naar box 3.  Andere maatregelen zijn het beperken van de aftrekbaarheid. Hierbij wordt gedacht o.a. aan het maximeren van de hypotheekschuld die aftrekbaar is.

Ik wacht met smart dit alles af. Ik vermoed echter dat de AFM al maatregelen gaat nemen om de woning markt een flinke knauw te geven. Daar hebben we de hra niet voor nodig. De AFM wil tophypotheken namelijk gaan beperken. Te denken valt aan het verplicht laten aflossen van de top van de hypotheek binnen bijv. 5 jaar. Dit is al een coulantere opstelling dan in eerste instantie waarbij het advies was om helemaal geen tophypotheken meer toe te willen staan. Wat het ook moge zijn, ik vrees dat dit soort maatregelen starters gaat demotiveren om te gaan kopen. Wij Nederlanders zijn immers niet meer gewend om eerst te sparen voor een eigen woning. Jarenlang is gestimuleerd om maar te lenen want we moesten van vadertje overheid een eigen woning kopen.

Achteraf kun je concluderen dat die lineaire en annuitaire hypotheken nog niet eens zo slecht waren.

Nouja wat heeft deze blog nu te maken met voetbal? Schittert de politiek net zoals Lionel Messi met zijn 4 doelpunten? Nee in tegenstelling zelfs. Ik las vanochtend een interview met Christiano Ronaldo. Een klein rekensommetje leerde dat deze ‘snotaap’ 50.000 euro per dag verdient.  Dat is dan toch de wereld op zijn kop. In Nederland moeten we met zijn allen bezuinigen. HRA afschaffing,  AOW op latere leeftijd, hoger eigen risico bij de zorgverzekering.

Nee ik vind voetbal niks meer aan……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s